Defne MUTLUCAN

BALE SANATININ DOĞRU ANLAŞILMASI
BALE SANATININ DOĞRU ANLAŞILMASI

21Nis

BALE SANATININ DOĞRU ANLAŞILMASI

*Bale nedir?
*Erkekler bale yapar mı?
*Bale bir meslek midir?
*Bale bir spor mudur?

Bale denince aklımızda bir sürü soru işareti oluşabiliyor. Böyle olması çok normal, bale sanatı ülkemizde yeteri kadar duyulmuyor. Özellikle de medyada ve haberlerde neredeyse hiç göremiyoruz. Bu sebeple çoğu kişi bale branşının gerçekten nasıl bir şey olduğunu bilemiyor. Bale çoğunlukla parmak ucunda dans etmek, bacak açabilmek, küçük mini mini pembeli kız çocuklarının yaptığı bir dans bir oyun gibi düşünülüyor. Maalesef bale branşının doğru anlaşılmamış olması üzücü bir gerçek.

Okullarımızda sanat branşları ile ilgili yeterince bilgi verilmediğinden dolayı bale sanatını da yeterince duymuyoruz. Bizlere sadece belli başlı meslek gruplarının olduğu öğretiliyor. Ülkemizde beni en çok üzen konu da, sanat ve sanata dair hiç bir branş meslek değilmiş gibi algılanıyor. Ancak bilinmelidir ki, sanat dallarının her biri bir meslektir.

Okuduğum dönemlerde beden eğitimi derslerinde matematik dersi yaptırılan bir nesilden geldim. Benim gibi bir çok farklı nesilden de aynı durumu yaşayan arkadaşlarım olduğu kesin. Annem bu durumla ilgili hep kendi nesillerinin çok daha iyi fiziksel aktivite yaptıklarını söyler. Bu konuyla ilgili tek söyleyebileceğim,  “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur”.

Fiziksel anlamda sürekli oturmaya ve masa başında bir şeyler başarmaya itiliyoruz. Ancak farkında olmadığımız bir gerçek var, 18 yaşına kadar fiziksel ve ruhsal sağlığımızı koruyamadığımız gerçeği... Nasıl koruyabilelim ki? Biz, bize verilen ve saatlerce bitmeyen okul ödevlerini, üniversite sınavı testlerini çözmekle yükümlüyüz. Kilo kilo çantaları okulumuza taşırken skolyoz (omurga eğriliği) olmaya mahkumuz sanki. Evet biraz sinirlendim..:) Konuyu daha fazla uzatmayayım en iyisi.

Evet! Geldik şimdi asıl konumuza. Bale gerçekten nedir? Öncelikle bale branşı, tüm gelişmiş dünya ülkelerinde bir meslektir. Evet duydunuz, bale bir sanat branşı ve bir meslek tabii ki.

 Bale branşı bir spor branşı değil bir sanat branşıdır. Maalesef ki bu konuda bir algı hatası veya bilgi eksikliği olduğu gibi, aynı şekilde cinsiyet ayrımı da var. Mini mini pembeli balerinler bale yapar zannediyoruz. Hayır! Baleyi, hem erkekler hem de kadınlar yapabilir. Şaka değil, gerçek! “Erkek adam dans eder mi?” diyenleri duyuyorum...:)Evet, tabii ki dans edebilir ve hatta etmelidirler. 
 

Değerli ebeveynler, bale sanatı veya dans için cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. İnanın ki bu çok yanlış. Diğer tüm mesleki branşlarda olduğu gibi. Hiç bir meslek için cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. Bizim branşımız için de bu konudaki en büyük algı hatasının, bale okullarının çoğunlukla pembeli ve balerinli logoları olmasına da bağlıyorum aslında.

Bale sanatının, iş alanları ile ilgili konuşacağım biraz. Eğer bir konservatuvarın tam zamanlı 12 senelik(orta okul-lise-üniversite) bale bölümünden veya MEB’e bağlı özel bale okullarının 12 senelik eğitiminden başarı ile mezun olabilirseniz, bale eğitmenliği yapma ve bale okulu açma yetkisi kazanırsınız ancak, siz eğitmenlik yapmak istemiyorsanız ve yeterince iyi teknikte bir dansçı iseniz, özel veya devlet topluluklarında görev alabilirsiniz. Oyunculuk gibi, tiyatro gibi, sizler de bale sanatını icra ederek ekmeğinizi kazanabilirsiniz.
Bale branşı ile  ilgili çeşitli sorulara cevap olmaya çalıştım. Eğer daha çok şey merak ediyorsanız, diğer yazılarıma ve bale sanatı ile ilgili ayrıntılı tarih bilgilerine web sitemden ulaşabilirsiniz. Sanatla dolu çok başarılı günlerimiz olması dileği ile... :)

Defne MUTLUCAN
Bale Eğitmeni